مدیریت کارتوگرافی و اطلسهای ملی وظیفه ارائه اطلاعات مکانی به کاربران سازمان را برعهده دارد. این کاربران طیف وسیعی را از جمله: مسئولین، متخصصین، پژوهشگران، اساتید،کارشناسان و اقشار عمومی را در بر میگیرد. خدمات متنوعی در دستور کار این مدیریت قرار دارد. خدمات این مدیریت از سامانههای آنلاین گرفته تا نقشههای رقومی و در نهایت محصولات چاپی را شامل میشود. بدین منظور به تجهیزات مختلف رقومی و همچنین پیش از چاپ و چاپ افست مجهز میباشد.
این مدیریت علیرغم محدودیتهای کشور، همواره کوشیده است در جهت رشد و ارائه هر چه بهتر نقشهها و اطلاعات مکانی گام بردارد.
سیاستگذاری، حمایت و پشتیبانی از پروژههای کارتوگرافی در کشور در این مدیریت محقق میگردد. عمده وظایف این مدیریت ارائه بهینه اطلاعات مکانی و تولید محصولات کارتوگرافی در سطح ملی است. این محصولات شامل نقشههای توپوگرافی، پوششی، موضوعی، اطلسهای ملی و پایگاه مرجع نامهای جغرافیایی کشور و .... میباشند.
ادارات مدیریت کارتوگرافی و اطلسهای ملی هر یک بخشی از وظایف این مدیریت را پیگیری مینمایند.
اداره نقشههای مبنایی و توپوگرافی وظیفه تهیه و پردازش کارتوگرافی نقشههای مبنایی و توپوگرافی کشور را در مقیاسهای مختلف عهدهدار میباشد. برای تهیه نقشههای توپوگرافی و مبنایی میبایست اصول و قوانین کارتوگرافی حاکم بر این نقشهها، بر مبنای استاندارها و دستورالعملهای مصوب، بر روی اطلاعات مکانی گردآوری شده اعمال گردد.
اداره گردآوری آمار و اطلاعات و پایگاه نامهای جغرافیایی وظیفه گردآوری و کنترل اطلاعات مورد نیاز محصولات مدیریت کارتوگرافی را بعهده دارد. به عبارت دیگر، پس از تصمیمگیری برای تولید هر نقشه یا اطلس ،گردآوری اطلاعات هندسی و توصیفی نقشه مورد نظر، در دستور کار این اداره قرار میگیرد. گردآوری اطلاعات شامل دریافت کلیه اطلاعات از مراجع داخل و خارج از سازمان است که میتواند ما را در رسیدن به نقشهای ایده ال از نظر کارتوگرافی یاری نماید. پس از طی مراحل ابتدایی و تولید محصول اولیه کارتوگرافی، کارشناسان این اداره با انجام کنترل ستادی و میدانی هر نقشه، صحت اطلاعات هندسی و توصیفی را ارزیابی و اصلاحات لازم را اعمال مینمایند.
اداره اطلسهای ملی مسئولیت تهیه، تدوین و به چاپ رساندن اطلسهای ملی کشور را برعهده دارد. آمار و اطلاعات به صورت گرافیکی در قالب نقشه، نمودار و جدول نمایش داده میشوند، همچنین افزودن تصاویر و متون مربوطه و طراحی و صفحهآرایی مناسب، امکان استفاده بهینه از دادهها را برای کاربران فراهم میسازد.
طرح تدوین اطلس ملی شامل یک جلد اطلس عمومی و 20 جلد اطلس تخصصی در سال 1370 به سازمان نقشهبرداری کشور محول گردید. اولین جلد اطلس ملی تخصصی در سال 1374 و بیستمین آن در سال 1381 منتشر گردید. پس از آن بازنگری اطلسهای ملی به عنوان یکی از وظایف مستمر سازمان تعیین شده و در راستای نیل به این هدف تاکنون 17 جلد از اطلس های تخصصی بازنگری شدهاند.
تهیه اطلسهای اطلاعات مکانی استانهای کشور و بهروزرسانی آن از وظایف اداره اطلس ملی است.
اطلسهای فرونشست در خرداد ماه سال 1397 در دستور کار اداره اطلسهای ملی قرار گرفته که از آن زمان تا کنون تعداد 48 جلد اطلس فرونشست و 48 برگ نقشه فرونشست تهیه شده است.
اداره نقشههای موضوعی و موردی در زمینه تهیه محصولاتی که کاربر عمومیتری دارند فعالیت میکند و تهیه نقشههایی جهت تامین نیاز این کاربران را در ارتباط با موضوعی مشخص پیگیری مینماید. این اداره درجهت انجام وظیفه خود اقدام به جنرالیزه دادههای توپوگرافی در حد مورد نیاز موضوع هر نقشه مینماید. سپس طراحی استانداردی را بر روی دادههای فوق اعمال نموده و اطلاعات تخصصی و توصیفی موضوع نقشه را بر روی آن پیادهسازی مینماید. از دیگر وظایف این اداره تهیه نقشههای تخصصی مورد نیاز شاخههای دیگر مهندسی میباشد که بصورت موردی توسط ارگانها سفارش داده میشوند.
اداره چاپ و انتشارات مسئولیت آمادهسازی، تولید و انتشار محصولات غیر رقومی سازمان نقشهبرداری کشور را عهدهدار میباشد.
خدمات اداره چاپ و انتشارات سازمان شامل موارد زیر است:
1.قبل چاپ
2.حین چاپ
3.بعد چاپ
بخش اول آماده سازی (لیتوگرافی) است که شامل مراحل فرمبندی، کنترل و تهیه پلات (زینک) میشود.
در بخش دوم از ماشینهای چاپ تک رنگ و چهار رنگ برای چاپ استفاده میشود.
بخش سوم مراحل بعد چاپ یا همان صحافی است که شامل پنج مرحله برش، لمینیت، چسب زنی، دوخت و تا زنی است.