به مناسبت 1 آذر ماه، روز اصفهان، سازمان نقشهبرداری کشور اعلام کرد:
نقشه تقسیمات کشوری استان اصفهان و نقشه گردشگری استان و شهر اصفهان معرفی شد
نقشه تقسیمات کشوری استان اصفهان و نقشه گردشگری استان و شهر اصفهان که توسط مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی سازمان نقشهبرداری کشور تهیه و تولید شده است، معرفی میشود.
به گزارش روابط عمومی سازمان نقشهبرداری کشور، مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی، نقشه تقسیمات کشوری استان اصفهان و نقشه گردشگری استان و شهر اصفهان را معرفی کرد.
نقشه تقسیمات کشوری استان اصفهان:
در این نقشهها از آخرین اطلاعات تقسیمات کشوری تا پایان سال 1400 استفاده گردیده و مرزهای بینالمللی، حدود استان، شهرستان، بخش و مراکز آنها به نمایش درآمده است. همچنین جداول اطلاعات جغرافیایی و آمار و شاخصهای جمعیتی بر اساس سرشماری سال 1395 برای استان و شهرستانها، جهت ارائه اطلاعات تکمیلی در این نقشهها لحاظ شده است.
استان اصفهان دارای 28 شهرستان، 56 بخش، 133 دهستان و 113 نقطه شهری میباشد.
این استان با مساحتی حدود 106،902 کیلومترمربع رتبه 6 و با جمعیت 5،120،850 نفر، رتبه سوم را در کشور دارا میباشد. نرخ شهرنشینی در این استان 88/02 درصد و تراکم جمعیت 47/90 نفر در کیلومتر مربع است.
نقشه گردشگری استان و شهر اصفهان :
نقشههای گردشگری کمک شایانی در معرفی و مکانیابی آثار باستانی و جاذبههای گردشگری و توریستی دارد. اداره نقشههای موضوعی و موردی، در مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی جهت رسیدن به این اهداف، نقشههای گردشگری را برای 31 استان کشور و مراکز این استانها به صورت دورو و در قالب یک نقشه تهیه نموده و در اختیار کاربران قرار داده است. در این سری نقشهها عوارضی همچون راهها، مراکز تقسیماتی، رودها، آثار باستانی و مکانهای گردشگری به همراه اندکس راهنمای مسیرهای گردشگری، لیست هتلها و اندکس راهنمای فواصل با مراکز استانهای همجوار و ... آورده شده است.
استان اصفهان در مرکز کشور قرار گرفته و از سمت شمال به استانهای سمنان، قم و مرکزی، از جنوب به استانهای یزد و فارس و کهگیلویه و بویراحمد، از سمت غرب به استانهای لرستان، خوزستان و چهارمحال و بختیاری و از طرف شرق به استانهای یزد و خراسان جنوبی محدود میشود.
مناطق شمالی و شرقی استان اصفهان تقریبا مسطح و بیابانی و کویری و قسمتهای مرکزی و غربی و جنوب غربی این استان کوهستانی است که به این ترتیب این استان دارای مناطق آب و هوایی بسیار متفاوتی میباشد. مرتفعترین نقاط استان اصفهان قلل زاگرس در غرب استان و مرز استان خوزستان، و همینطور کوه کرکس در نزدیکی شهر نطنز است.
مهمترین رود استان اصفهان، زاینده رود است که از شهر اصفهان عبور کرده و به باتلاق گاو خونی منتهی میشود.
استان اصفهان دارای انواع متفاوت آب و هوا است به طوریکه در بخشهای شرقی و شمالی دارای آب و هوای بیابانی، در کوهپایههای مرکزی و جنوبی و غربی، نیمه بیابانی و آب و هوای نیمه مرطوب و سرد در ارتفاعات جنوبی و غربی میباشد. میانگین دمای سالیانه در نقاط مختلف استان از 10 تا 20 درجه سانتیگراد و متوسط بارندگی سالیانه از حدود 90 میلیمتر در مناطق شرقی تا حدود 550 میلیمتر در ارتفاعات غربی و جنوبی متفاوت است.
استان اصفهان دارای جاذبههای گردشگری طبیعی و تاریخی متعددی میباشد. علاوه بر جاذبههای گردشگری خود شهر اصفهان، مهمترین جاذبههای گردشگری سایر نقاط استان به قرار زیر است:
شهر کاشان و خانههای تاریخی آن، تپه سیلک، باغ فین، شهر نایین و آثار تاریخی آن، شهر آران و بیدگل و آثار تاریخی آن، روستاهای کویری مانند روستای مصر، پیست اسکی فریدون شهر، شهر نطنز، شهر میمه و برخوار و آثار تاریخی آن، شهر اردستان و آثار تاریخی آن و روستای ابیانه.
شهر زیبا و تاریخی اصفهان، مرکز استان اصفهان و یکی از زیباترین، بزرگترین و پرجمعیتترین شهرهای ایران است که از نظر جمعیت پس از تهران و مشهد جایگاه سوم را در کشور دارد و یکی از مهمترین شهرهای گردشگری ایران است.
مساحت شهر اصفهان حدود 200 کیلومتر مربع است و جمعیت این شهر طبق سرشماری سال 1395 تقریبا برابر 1960000 نفر میباشد که به این ترتیب سومین شهر پرجمعیت کشور محسوب میشود.
شهر اصفهان در مرکز کشور و درحاشیه کوههای زاگرس قرار گرفته و از سمت جنوب و شمال غربی به کوههای نسبتا کمارتفاعی محدود میشود که بلندترین نقاط این کوهستانها ارتفاعی حدود 2،400 متر دارند.
استان اصفهان به سبب گستردگی، دارای تنوع آب و هوایی بسیار زیادی است ولی شهر اصفهان به طور کلی دارای آب و هوای معتدل و خشک میباشد یعنی دارای بارندگی بسیار کمی است به طوریکه میانگین بارندگی سالیانه این شهر حدود 125 میلیمتر است. همچنین حداکثر دمای هوا درتابستان به بیش از 40 درجه و حداقل دما در زمستان تا 18 درجه زیر صفر نیز میرسد .
شهر اصفهان دارای جاذبههای گردشگری طبیعی و تاریخی بسیاری است و البته که میدان نقش جهان و آثار تاریخی واقع در این میدان مهمترین جاذبه گردشگری اصفهان میباشد. مهمترین جاذبههای گردشگری شهر اصفهان عبارتند از:
میدان نقش جهان، مسجد شاه، سی و سه پل، پل خواجو، پل مارنان، پل الله وردیخان، مسجد جامع، مسجد سید، مسجد شیخ لطف الله، منار جنبان، برج کبوترخان، چهار باغ عباسی، میدان عتیق، کاخ چهلستون، آتشگاه، کاخ عالی قاپو، کاخ هشت بهشت، کلیاس وانک، مدرسه چهار باغ، هتل عباسی، پارک جنگلی کوه صفه، پارک جنگلی ناژوان، باغ پرندگان، باغ فدک، بازار اصفهان، بازار قیصریه اصفهان و سواحل زاینده رود.
نقشه گردشگری استان اصفهان در سال 1399 و شهر اصفهان در سال 1398 بروزرسانی شده است.