به مناسبت 26 آذر، روز حمل و نقل، نقشه عمومی ایران، نقشه راههای ایران فارسی و لاتین، نقشه ناوبری هوایی و نقشه راهآهن جمهوری اسلامی ایران معرفی میشوند
به مناسبت روز حمل و نقل، نقشه عمومی ایران، نقشه راههای ایران فارسی و لاتین، نقشه ناوبری هوایی و نقشه راهآهن جمهوری اسلامی ایران که توسط مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی در سازمان نقشهبرداری کشور تهیه و تولید شده است، معرفی میشوند.
به گزارش روابط عمومی سازمان نقشهبرداری کشور، و به نقل از مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی، به مناسبت روز حمل و نقل، نقشه عمومی ایران، نقشه راههای ایران فارسی و لاتین، نقشه ناوبری هوایی و نقشه راهآهن جمهوری اسلامی ایران معرفی میشوند.
نقشه عمومی جمهوری اسلامی ایران:
این نقشهها یکی از پرکاربرترین نقشهها میباشند که به کاربر یک دید کلی از موقعیت شهرها و راههای کشور و بهترین مسیر دسترسی به هر نقطه را میدهد. تمامی مراحل طراحی، اجرا و کارتوگرافی این نقشه در اداره نقشههای موضوعی و موردی انجام گرفته است.
سیستم تصویر مورد استفاده لامبرت متشابه و نوع بیضوی WGS84 میباشد. این نقشه محدوده طول جغرافیایی 44 تا 63 درجه و عرض جغرافیایی 25 تا 40 درجه را تحت پوشش قرار میدهد. کارشناسان اداره نقشههای موضوعی و موردی در تهیه این نقشه از دادهها و اطلاعات مکانی و توصیفی با دقت و صحت مورد نظر استفاده کردهاند. موقعیت مکانی عوارض و اطلاعات توصیفی موجود در نقشه با استفاده از منابع تخصصی و دادههای دریافتی از اداره گردآوری آمار و اطلاعات و پایگاه نامهای جغرافیایی به نمایش درآمده که با توجه به اطلاعات تصاویر ماهوارهای و عکسهای هوایی و دادههای نقشههای ۱:۲۵۰۰۰ تهیه گردیده است. برخی از منابع مورد استفاده به شرح زیر میباشد:
- اطلاعات مربوط به تقسیمات کشوری شامل مراکز استان، مراکزشهرستان، مراکز بخش و نقاط شهری و مراکز دهستان بوده که بر اساس مصوبات وزارت کشور تا پایان سال 1399 میباشد.
- شبکه راههای کشور شامل آزادراه، بزرگراه، راهاصلی، راه فرعی، سایر راهها و راههای درون شهری است که درجهبندی آنها با توجه به اطلاعات دریافتی از وزارت راه و شهرسازی - سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای انجام گرفته است.
- راهآهن در سه درجهبندی راهآهن دوخطه، یک خطه و در دست احداث است که موقعیت مکانی آنها از اطلاعات نقشههای ۱:۲۵۰۰۰ استخراج شده است و درجهبندی دادههای مربوطه با توجه به اطلاعات دریافتی از وزارت راه و شهرسازی- شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران میباشد.
- موقعیت مکانی و اطلاعات توصیفی رودخانهها بر اساس نقشههای ۱:۲۵۰۰۰ و اطلاعات دریافتی از وزارت نیرو (اطلس منابع آب ایران) میباشد.
- فرودگاههای داخلی و بینالمللی، بنادر، سدها، دریا و دریاچهها، کویر و باتلاقها از جمله عوارض دیگری هستند که به روزرسانی و تکمیل شدهاند.
- نمایش ارتفاعی نقشه با استفاده از DEM نود متری تهیه شده است.
مراحل نظارت و کنترل این نقشه در مدیریت نقشهنگاری و اطلسهای ملی انجام گردیده است.
نقشه راههای ایران فارسی و لاتین:
این نقشهها با همکاری مشترک سازمان نقشه برداری کشور و وزارت راه و ترابری در مقیاس 1:2500000 تهیه و به چاپ رسیده است.
اطلاعات مکانی آن با استفاده از دادههای موجود سازمان، مانند نقشههای 1:25000 و ... و اطلاعات تخصصی مربوط به طبقهبندی راهها و تاسیسات جانبی و طول مسیرها، از طریق وزارت راه و ترابری جهت پیادهسازی روی نقشه مذکور در اختیار سازمان قرار گرفته است.
در زمان تولید، کنترل اطلاعات تخصصی مربوط به طبقهبندی راههای این نقشه، توسط وزارت راه و ترابری انجام شده است.
این نقشهها در سال های 1389 و 1386 منتشر شدهاند.
نقشه ناوبری هوایی:
نقشه راههای هوایی، نقشهای است که با همکاری مشترک سازمان نقشهبرداری کشور و سازمان هواپیمایی کشوری تهیه و به چاپ رسیده است. اطلاعات مورد نیاز برای مراقبت از پرواز شامل: دستگاههای ناوبری، مسیرهای پرواز، مناطق پرواز ممنوع، نقاط گزارش دهی و ...میباشد.
این نقشه به سفارش سازمان هواپیمایی کشوری و بر اساس آخرین اطلاعات دریافتی از آن سازمان و بر اساس استانداردهای بینالمللی، در ابتدای هر سال میلادی توسط سازمان با اطلاعات جدید دریافتی، به روزرسانی میگردید.
این نقشه در چند نوبت و آخرین بار در سال 1390 انتشار یافته است.
نقشه راهآهن جمهوری اسلامی ایران:
این نقشه با همکاری مشترک سازمان نقشهبرداری کشور و راهآهن جمهوری اسلامی ایران در سال 1388 تحت عنوان " نقشه راهنمای خطوط و ایستگاههای راهآهن" در مقیاس 1:1250000 تهیه گردیده است.
این نقشه علاوه بر اطلاعات توپوگرافی، شامل اطلاعات تخصصی به شرح زیر میباشد:
راهآهن دو خطه موجود و در دست احداث، راهآهن یک خطه موجود و در دست احداث، راهآهن در دست مطالعات مقدماتی، راهآهن در دست مطالعه مرحله اول و راهآهن در دست مطالعه مرحله دوم.
این نقشه به سفارش وزارت راه و ترابری ـ راهآهن جمهوری اسلامی ایران تهیه و توسط کارشناسان و متخصصین راهآهن جمهوری اسلامی ایران مورد تایید قرار گرفته است.
این نقشه در سال 1388 انتشار یافته است.